Rehberliğimizden Uzaktan Eğitim Süreci ile İlgili Öneriler

19 Mart 2020

Sevgili Velilerimiz,

Bildiğiniz gibi koronavirüsü şu anda ülkemizin en önemli konusu haline geldi. Bu sağlık problemi insanların fiziksel sağlığını etkilediği gibi ruhsal durumlarını da olumsuz etkilemektedir. Bu noktada çocukların fiziksel sağlığı kadar ruhsal sağlıklarını da gözetmek önemlidir. Okulların uzaktan eğitime geçtiği ve çocukların evde zaman geçireceği bu süreçte çocuklarınızın bu değişimden ruhsal olarak yara almadan geçmeleri için dikkat edilmesi gereken bazı konular hakkında bilgilendirmek istedim.

Öncelikle çocuğunuzun rutinlerinde önemli değişiklikler olduğu bu dönemde ev içi rutinlerinizi mümkün olduğunca korumanızı öneririm. Çevresel bir değişim yaşadığımız bu şartlarda temel rutinleri korumak çocuğunuza ve size güven ve kontrol duygusu verir. Örneğin evdeki kurallarınızın, uyku saatlerinizin, yemek düzeninizin, evdeki bedensel aktiviteleriniz ve oyun zamanlarınızın aynı kalması hem fiziksel hem ruhsal sağlığınızı koruyacaktır. Evden dışarı çıkmıyor olsanız bile ev içindeki rutinlerinizi korumaya gayret edin.

Bu süreçte çocuğunuz size virüsle ilgili bazı sorular sorabilir. Çocuğunuzun sorularını dinleyerek yaşına uygun cevaplar vermeniz, bilmediğiniz bir soru sorduğunda araştırarak sonra cevap vermeniz uygun olacaktır.  Çocuğunuz soru sormuyorsa da genel bir konuşma yaparak bu konu ile ilgili soru sormasına teşvik edebilirsiniz. İlk önce yapmanız gereken şey çocuğunuza virüsün ne olduğu ile ilgili, risklerinin neler olduğu ve korunma yöntemleri hakkında detaylı bilgi vermektedir. Fakat sadece bu bilgiyi vermek çocuğunuzun kaygı yaşamasına neden olabilir. Aile olarak yeterince önlem aldığınızı (sık sık el yıkamak, elleri yüze götürmemek, kalabalık ortamlarda bulunmamak gibi), bilim adamlarının virüsü geçirmekle ilgili çalışmalar yaptığını ve her şeyin düzeleceğini söylemek de çocuğunuzun güven duygusunu korumasını ve geleceğe yönelik umut taşımasına yol açacaktır.

Bu süreçte aile olarak karşılıklı duygu ve düşüncelerinizi paylaşacağınız zamanlar yaratmaya çalışın. Bu duygular olumlu da olumsuz da olabilir ama çocuğunuz ne anlatırsa anlatsın sizin ebeveyn olarak sakin kalmanız ve çocuğunuzun kaygılarını azaltmaya yönelik konuşmalar yapmanız önemlidir. Çocuklar bazen direk konuşmaları yapmakta zorlanabilirler o zamanlarda onların iç dünyalarını açmaları için kitaplar ve kutu oyunlarından faydalanabilirsiniz. “Duygu Ormanı, Biz Bize Aile, Aile Arasında İletişim, Az Lakırtı Bol İletişim” isimli oyunlar çocukların kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmak için önereceğim kutu oyunlarındandır.

Önemli bir diğer konu da hem kendiniz hem de çocuğunuz için medyadaki bilgi kirliliğinden korunmaya çalışmak. Haberler gerçek olmayan ve çocukların yaşına uygun olmayan birçok bilgiyle dolu olduğu için çocuğunuzun bu haberlere erişimini kontrol edin çünkü maruz kalınan olumsuz haberlerin olumsuz etkisi çok uzun sürebiliyor. Çocuğunuzun teknoloji kullanımına ve haber erişimine sınır getirin. Çocuklar, kaynağına güvendiğiniz haberleri yaşına uygun olduğunu düşünüyorsanız sizinle seyredebilirler. Böylece onların bu haberlerle ilgili duygu ve düşüncelerini fark etme şansına da sahip olabilirsiniz. Ama çocuğunuzun yaşı küçükse haberleri seyrettirmeden önemli bilgileri onlara siz verin. Bu bilgilerin onların yaşamlarındaki değişiklikleri içerecek bilgiler olması yeterlidir.

Uzaktan eğitim süreci hem sizlerin hem de öğrencilerin yeni deneyeceği bir sistem olduğu için ilk başta zorlanabilirsiniz. Bu süreçte öğrencilerimize uzaktan eğitim derslerini ciddiye alarak okuldaki dersleri gibi hazırlanmaları, ders dinleyecekleri ortamlarının sessiz ve dikkatlerinin dağılmayacağı bir şekilde düzenlenmesi ve ders öncesinde ders materyallerinin hazır olması önerilmektedir. Ders saatleri dışında da evde ders çalışmaları ve ödev yapmaları için uygun bir ortam sağlanması, uzaktan eğitim sürecinin çocuk için eğitime devam ettiği hissinin yaratılması önemlidir. Ayrıca çocuklar evde daha fazla zaman geçirecekleri için zamanlarını iyi planlamaları, ihtiyaç duyarlarsa zaman çizelgesi oluşturmaları ve sabahtan günlerine dair program oluşturmaları önerilmektedir. Teknoloji kullanımlarının artmaması için de bu konudaki kurallarınızın üzerinden tekrar geçerek sınırlarınızı oluşturun. Unutmayın bu süreçte çocuklarınızın zamanının olması avantaja dönüşebileceği gibi doğru bir planlama yapılmazsa dezavantaja da dönüşebilir. Bu zaman çocuğunuzla bol bol sohbet edeceğiniz, resim yapacağınız, oyun oynayacağınız, kitap okuyacağınız, birlikte yeni bilgiler öğreneceğiniz bir fırsat olabilir.

Bu süreçte hiç kaygılanmamak mümkün değil fakat sizin duygu durumunuz çocuğunuzun duygu durumunu çok etkiler. Bu nedenle ilk önce sizin kendi kaygılarınızla nasıl baş etmeniz çok önemli. Her çocuk farklı bir yapıya sahip olduğu için bazı çocuklar bu süreçte daha az bazıları da daha fazla etkilenebilir. Bu nedenle çocuğunuzun iç dünyasına neler olduğunu takip ederek kaygısının çok yoğun olduğunu düşünüyorsanız bana bilgi vermenizi öneririm. Ayrıca uzaktan eğitim sürecinde ben de çocuklarımızla aynı şekilde pazartesi ve salı günleri bireysel görüşmelerime devam ediyor olacağım. Bu süreçte sizden gelen geri bildirimler benim için kıymetli olacak. Bana leyla.zaim@utopyaokullari.k12.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla,

Ütopya İlkokulu ve Ortaokulu Rehberlik Servisi