ZİYARETÇİLERİMİZDEN

İsveç'ten Per ve Monica ile "SLÖJD WOODWORK ve METALWORK"

23 Nisan 2010

MONİCA VE PER WİLHELMSSON

Nisan 2010 tarihinde Ütopya’da öğretmenlere WOODWORK ve SLÖJD semineri verildi. Ütopya öğrencileri ile iki gün keçe, metal işi, çekiç ve çivi ile woodwork çalışması yapıldı.

Bize özel, çocuklar için güvenlikle kullanılan testere ve diğer woodwork malzemelerini hediye olarak getirdiler.

İsvec’te“Elisi” SLÖJD ile ilgili kısa bir bilgi!

İsveç’te elişinin kökeni, İsveç geleneksel tarım kültürüne dayanmaktadır. Elişi bilgi, beceri, malzeme ve tekniğin bileşimine dayanır.

“Slöjd” (elişi) kelimesi köken olarak eski İsveççedeki“Slögher” kelimesinden gelip usta, becerikli, tecrübeli, sanatsal, zeki anlamlarını içermektedir.

İsveç’te elişi 1878 yılında okullarda hem kız hem de erkek öğrenciler için uygulamaya konuldu. 1962 yılında“Dokuma elişi”,”Ağaç ve Metal Elişi” olarak isim değiştirdi. 1994 yılından itibaren ”slöjd”(elişi) olarak adlandırıldı.

9-15 yaş arası öğrenciler, okullarda elişi uygulamasını almaktadır.

9-12 yaş arası hem ağaç hem de dokuma el işi öğrencilere seçmeli ders olarak sunulur ve onların ilgi ve yeteneklerine göre gruplandırılır.

Ütopya öğrencilerine bu şansı 7 yaş itibariyle veren Monica ve Per’e çok teşekkürler...