Otonomi & Bağımsızlık

Modern dünyada yaşayacak ilerinin büyükleri olan çocukların en önemli özelliği “Otonomi ve Bağımsızlık” olmak zorunda..

Ütopya  bu özelliğin bilincinde olarak üzerine aldığı sorumlulukta çocukları doğru seçimleri yapmak ve kendi kendilerine DOĞRU karar verebilmeleri;  bu kararları hayata geçirebilecek bilgi ve becerilerinin oluşması; o bilgi ve becerileri NASIL, NEREDE, NE ZAMAN  kullanacaklarını bilecek düzeyde  hayata hazırlamaktadır.

Bu büyük resmi başarabilmek için çocukları bağımsız ve kendi  öğrenimleri için sorumluluk alabilecek düzeyde yetiştirmektedir.

Araştırmalara göre çocukların günlük yaşamlarındaki bağımsızlık (birçok alanda sorumluluk almaları) onların bağımsız bireyler olmasını sağlıyor.

Bu amaca ulaşmak için Ütopya'da çocuklara kendilerine değer vermelerini geliştirmelerine yardımcı oluyoruz. Bunun için onlara sorumluluk veriyoruz, okulda ve evde her işlerini kendi yapmaları (bunun için ailelerde de çalışılıyor); kendi kararlarını en doğru biçimde verebilmelerine fırsat verecek bir yapılanma içindeyiz..

Bu amaca ulaşmak için günlük programların dışında iki  program; Do your best (yapabildiğinizin en iyisini yapın) ve Do it yourself (kendiniz yapın) uygulanmaktadır.

Do Your Best, Ütopya öğrencilerinin kendi sorumluluklarını almaları ve plan yapmaları, zamanında çalışmasını bitirmesini ve sonuçta ürettiğini görmesi amacıyla uygulanan bir projedir. Bir yarışma değil; çocuğun zamanında ve istenen kriteryaya göre ortaya bir ürün çıkarmasıdır. Bitirdiklerinde ürünlerini, sunumlarını arkadaşlarıyla ve ailelerle paylaşırlar. Kriteryaya uyuş standartlarına göre de altın, gümüş ve bronz madalya ile şölen yapılır.