Ütopya'da Müzik

Ütopya İlköğretim Okulu 1–8. Sınıflar Müzik Programının Genel Amaç ve Hedefleri
Genel hedefler müzik eğitiminde birbirini tamamlayan üç ana başlık üzerine oluşturulmuştur:
  • Farklı müzik türlerini tanıma ve bir müzik kültürü oluşturma
  • Teknik çalışmalar ile öğrendiği bilgileri kullanma
  • Günlük hayatta müziği fark etme
Ütopya Müzik Programının Hedeflenen Sonuçları Nelerdir?
  • İlköğretimde uygulanacak olan plan çerçevesinde, bir öğrenci, 8 sene içerisinde klasik, caz, new age, rock, pop, Türk halk müziği, dünya müzikleri ve alternatif müzik türleri ile birçok müzisyenin hayatlarıyla ilgili bilgi sahibi olur. Bu çalışmaların yanında her öğrenci piyano eğitimi alır ve bu eğitmi tamamlayan solfej ve ritmik okuma çalışmaları müzik derslerinde pekiştirilir.
  • Dinleme ve performans çalışmalarıyla öğrendiği bilgileri müzikal örneklerle destekler.
  • Dünyaca ünlü müzikalleri ve senelere göre değişen müzik olaylarını takip eder.
  • Şarkı söyleme ve ritim çalışmalarıyla müziğe aktif olarak katılır. Öğrendiği müzikal bilgileri kendi sesini ve enstrümanları kullanarak uygulama fırsatı bulur.
Müziğe özel yeteneği olan öğrencileri nasıl belirliyoruz?
Öğrencilerin müzik derslerindeki performansı 3 ana dalda değerlendirilir:
  • Kültürel bilgiler
  • Tutum ve davranışlar
  • Teknik beceriler
Teknik becerileri nasıl ölçüyoruz?
  • Ritim: Ritim tekrar, tempo yakalama
  • Ses tekrarı: Sesleri doğru duyabilme ve verebilme,
  • Melodi: Duyduğu melodiyi doğru tonda tekrar edebilme.
Teknik tarama sonucunda müzige özel yeteneği olan öğrencilerin ailelerini bu konuda bilgilendiriyor, müziğe başlangıç ve bulundukları seviyeden daha ileri olumlu adımlar atabilmeleri için öneriler sunuyoruz.